четвртак, 16. октобар 2014.

Руско-српски Крсни ход у Љубовији

Поводом 100.годишњице 1.светског рата Руско-српски Крсни ход обилази манастире и цркве по Србији и Републици Српској, а у циљу уједињења православних Словена.


Данас смо и ми имали прилику да угостимо учеснике Руско-српског Крсног хода у нашем храму. Они су са собом донели Чудотворне иконе Пресвете Богородице: Донске, Порт-Артурске, Пећке, св. Цара Николаја Романова, св. Сергија Радоњешког, св. Николаја Српског и многе друге.
Госте је дочекао старешина цркве прото-јереј, Милан Андрић и пар верника. Затим се приступило Литији око храма, а онда су иконе изложене у храму, испред олтара. Свештеник се захвалио гостима на доласку, такође је изразио и захвалност пројектанту љубовијског храма, Василију Андросову, иконописцу Ивану Дикеју, Редкину, надзорнику Борису Темплову и другим русима, који су учествовали у пројекту, изградњи и помоћи овом храму.
Старешина цркве је затим уручио гостима тачније јеромонаху Корнилију из Никитског манастира икону Белог Анђела, као највећу светињу Србије под Унесковом заштитом, док је представник ЦО Сретен Цветојевић уручио заставу Србије. Како је рекао свештеник, да поред Руске носе и нашу заставу, заставу Србије, као две сестринске цркве. А старешина је заузврат добио Благодатни огањ (пламен са Христовог гроба) из Јерусалима и икону Николаја Романовог.
Свештеник је присутне позвао на окрепљење у црквену салу, где су исти упознати укратко о историји Љубовије, учешћу Руса у изградњу цркава, путева... Још једном се захвалио гостима на доласку, као и на пригодним поклонима и опет истакао захвалност горе поменутим Русима.
















Никитски манастир (Никитский монастырь)

Никитски манастир  - манастир, који се налази на северној периферији Переславля-Залесского , у близини Националног парка Плещеево озеро. Један од најстаријих манастира у Русији. Посвећена Светом великомученика Никите .

Према легенди књизи степени , кнез 
 Владимир Святославич дао Ростово-Суздальскую регион сину Борису . Актуелни монаси верују 1010. године датум оснивања светог манастира. Било је у овом тренутку, Борис и владика Иларион основао прву цркву у језеру Плесхцхеиево, тако потврђујући хришћанство паганским земљама.



Нема коментара:

Постави коментар