среда, 15. октобар 2014.

Путовање у манастир Ђунис

Завршено још једно лепо поклоничко путовање светињама СПЦ.

Нова црква Покрова Пресвете Богородице - Ђунис
Стара (мала) црква Покрова Пресвете Богородице - Ђунис
Извор Свете воде - Ђунис
На ово поклоничко путовање кренули смо 13.10.2014. у 07:00 часова из Љубовије уочи празника Покрова Пресвете Богородице у Ђунису, и успут смо посетили манастире Рујан, Никоље, Ваведење, Лазарицу, Покров пресвете Богородице на Расини. Ђунис се налази у општини Крушевац у Расинском округу. Ово место је открила девојка Милојка Јоцић када је захватала воду са извора 28.јула 1898. године. Јавила јој се Пресвета Богородица и рекла да се на том месту подигне црква Покрову Пресвете Богородице, да би уз богослужење болни и невољни задобили Милост Божју. Исте године је подигнута црква од дасака, а 1921. подигнута нова црква. 1960. је проглашена за храм.






Освануо је нови дан 14.10.2014. дан посвећен Покрову пресвете Богородице, у 07:30 крећемо назад својим домовима, успут обилазимо манастире Љубостињу, Стубал, свраћамо до Врњачке бање, где смо правили паузу од сат времена, после нешто више од сат времена путовања свраћамо у манастир Преображење, у ком смо завршили посете манастирима за ово дводневно путовање. Око 18:30 стижемо у Љубовију, испуњени молитвом, љубави, разним верским стварима које смо куповали по манастирским продавницама, пуни прелепих утисака са овог путовања.


  • РУЈАН (посвећен Светом Ђорђу) - Врутци, Ужице



  • НИКОЉЕ (Црква посвећена Светом Николи) - Овчар бања, Чачак



  • ВАВЕДЕЊЕ (посвећен Вавдењу Пресвете Богородице) - Овчар бања, Чачак



  • ЛАЗАРИЦА (Црква Светог првомученика Стефана) - Крушевац





  • ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ - Крушевац на Расини



  • ЉУБОСТИЊА (Црква Успења пресвете Богородице) - Љубостиња, Трстеник



  • СТУБАЛ (Црква Свете Петке Стубалске) - Стубал, Трстеник




По повратку кући свратили смо до Врњачке бање на малу паузу, неки су сели у баште кафића, неки су шетали по парковима...




Фотографије: Младен Дамњановић

Нема коментара:

Постави коментар