уторак, 15. октобар 2013.

Слике са поклоничког путовања

Овог пута посетили смо манастире Рачу, Жичу, Љубостињу, Ђунис, Прерадовац, Каленић и Свету Петку Стубалску, што смо и забележили путем фото апарата, како би вама у слици приказали посећене светиње.

Манастир Рача се налази у близини Бајине Баште. Посвећен је Вазнесењу Господњем (Спасовдан). Саградио га је српски краљ Драгутин (1276-1316). Садашња црква је грађена 1826.


Манастир Жича се налази у близини Краљева. Посвећен је Вазнесењу Христовом. Саградио га је српски краљ Стефан Немањић у XIII веку, а значајну улогу у подизању имао је свети Сава. Манастир је после рушења обновио краљ Милутин почетком XIV века.



Манастир Љубостиња се налази у близини Трстеника. Посвећен је Успењу пресвете Богородице. Манастир је грађен од 1388. до 1405. године. Овде су сахрањене књегиња Милица, жена кнеза Лазара и монахиња Јефимија.


Манастир Ђунис се налази у устоименом селу у Крушевцу. Посвећен је Покрову Пресвете Богородице. Према предању, далеке 1898. године ово свето место је открила Богородица тринаестогодишњој Милици Јоцић из Ђуниса, благословивши извор из кога је потекла вода, и за који је прорекла да ће исцељивати болесне. Мала црква саграђена је 1934. године, а велика 1977.



Манастир Прерадовац се налази селу Опарић (Рековац) у близини Крушевца. Посвећен је светом Симону монаху (краљу Стефану Првовенчаном). Манастир је подигнут у XIII веку.


Манастир Каленић се налази у Рековцу у близини Крушевца. Посвећен је Ваведењу Господњем. Манастир је задужбина деспота Стефана Лазаревића. Манастир је основан 1413-1420. године.

Манастир Свете Петке Стубалске се налази у истеименом месту Стубал у близини Краљева. Оснивач манастира је монах Сава (Стојан), родом из оближњег села Раванице. Манастир је грађен од 1972. до 1975. године.


Нема коментара:

Постави коментар