Задушнице су обележавања дана одвајања душе од тела, члана
Цркве. Увек падају у суботу, јер је то и иначе, у току читаве године,
дан кад се сећамо преминулих. Кољиво или кувано жито се носи у
парохијски или манастирски храм, као и на гробље. На дан задушница се
служи Света Литургија, и тада свештеник вином прелива жито, а после
службе се иде до гробова покојника. Поред гробова се пале свеће, а
свештеник обави обред и окади гробове. Ако су наши покојници сахрањени
далеко и није могуће отићи на њихове гробове, увек може да се оде у
цркву, где се одслужи помен, а Господ види и зна.
Митровске задушнице су познате и као јесење задушнице, одржавају се у суботу пред Митровдан.
Нема коментара:
Постави коментар