недеља, 27. мај 2012.

Освећење темеља Цркве Св.Марије Магдалене

У поподневним сатима, у Доњој Љубовиђи, Епископ шабачки господин Лаврентије, положио је повељу и обавио освећење темеља будуће цркве Свете Марије Магдалене, познатије у народу као Блага Марија.





Повеља која је положена у темељ нове цркве.

Овој великој духовној радости присуствовало је око 500. верника што из овог краја, па тако и из других крајева Љубовије. После освећења темеља припремљена је трпеза љубави. Том приликом потпредседник грађевинског одбора за изградњу цркве г.Миодраг Гајић је поздравио Епископа шабачког господина Лаврентија, и најавио да ће храм до краја године бити саграђен.

 
Света Марија Магдалена - Блага Марија

Марија Магдалена у Житијима светих помиње се као "мироносица равноапостолска". Родом је била из Магдале. Господ Исус Христос ослободио је седам злих духова који су је мучили, после чега је постала његова верна следбеница. Заједно са Пресветом богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута посетила је његов гроб. Према Јеванђељима, после Васкрсења Господ јој се два пута јавио, док се у предању тврди да је посетила Рим, где је цару Тиберију даровала црвено бојено јаје и поздравила га речима: "Христос васкрсе!" (верује се да је обичај фарбања васкршњих јаја везан за овај догађај) и пред њим оптужила Понтија Пилата, римског прокуратора у Јудеји, да је неправедно осудио Исуса Христа. Пилат је потом из Јерусалима премештен у Галију. Из Рима је отишла у Ефес где је помагала светом Јовану Богослову у проповедању Јеванђеља. Живот је завршила мирно у Ефесу, а њене свете мошти касније су пренете у Цариград. У близини Гетсиманског врта у Јерусалиму налази се руски храм посвећен овој светитељки.
Блага Марија спада у непокретне празнике; иако нема "црвено слово" у црквеном календару спада у веома поштоване дане у српском народу, посебно међу женама, па се као ни на Огњену Марију ни на Свету Петку три дана ништа не ради у руке, нити у пољу.

Нема коментара:

Постави коментар