недеља, 23. јануар 2022.

Преминуо епископ Лаврентије

Епископ шабачки и администратор Епархије ваљевске господин Лаврентије преминуо је данас око 17 часова у Београду у 87. години. 



Владика Лаврентије је од 2006. био епископ шабачки, а пре тога је био епископ ваљевско-шабачки.
Владика Лаврентије рођен је 27. јануара 1935. године као Живко Трифуновић. Рођен је у селу Богоштици код Крупња 1935. године. Његово име било је Живко. Основну школу је завршио у Крупњу, а два разреда гимназије у Лозници, православну Богословију и Богословски факултет завршио је у Београду.
У чин јерођакона рукоположен је 1958, а у чин јеромонаха 1961. године. Две године био је духовник Цркве Ружице на Калемегдану (Београд), после тога парохијски свештеник на Купресу. Две и по године био је професор Богословије у манастиру Крки и истовремено парох у Ивошевцима. У епископски чин изабран је 1. јуна 1967, а хиротонисан 16. августа 1967. у Саборној цркви у Београду. Од 1967. до 1969. године био је викарни епископ моравички у Београду.
Године 1969. постављен је за епископа западноевропског и аустралијског и устоличен марта 1969. у Лондону. Пошто је створио услове за формирање нове епархије у Аустралији, постављен је за Епископа у западну Европу. У Химелстиру у Немачкој основао је епархијски центар. Прво је откупио за Српску православну цркву једну већ саграђену цркву, ту је затим основао штампарију и издао дела Св. владике Николаја Велимировића и многе друге теолошке књиге. У то време дела Владике Николаја нису могла бити штампана у тадашњој Југославији.
После пуних двадесет година епископског стажа у дијаспори Свети архијерејски сабор Српске православне цркве изабрао га је 1989. године за епископа шабачко-ваљевског. Устоличен је у Шапцу 23. јула 1989. године. Наставио је започету делатност свог претходника кроз мисионарску издавачку кућу „Глас Цркве“ Епархије шабачко-ваљевске, штампали су велики број књига, успоставили православну радио и ТВ станицу.
Као представник и изасланик Српске православне цркве учествовао је на многим међуцрквеним састанцима и држао предавања и реферате. Уредник је листа „Православни мисионар“, а написао је и више чланака верско-поучне садржине.
На његов предлог Свети архијерејски сабор је на свом редовном заседању у мају 2006. поделио велику Епархију шабачко-ваљевску на две епархије: Шабачку са седиштем у Шапцу и Ваљевску са седиштем у Ваљеву.
Завештао је органе јануара 2011. године у Лозници. Сакупио је медицинску помоћ у Европи где је раније службовао као епископ, у виду кревета и апарата за дијализу за шабачку болницу 2012. године.
Добио је Орден Светог Арсенија Сремца Епархије сремске 2016. године и Светог Саве првог степена 2017. године. Свечано је обележио пола века архијерејске службе у јулу 2017. године. Одликован је орденом Светог Владике Николаја Епархије ваљевске.
Дана 31. марта 2020. постављен је за администратора Епархије ваљевске. Са 54 године архијерејског стажа најдуже је био у том чину у Српској православној цркви.

Нема коментара:

Постави коментар