субота, 20. август 2011.

Храмовна слава ПРЕОБРАЖЕЊЕ (19.август)

     Црква посвећена Светом Преображењу Господњем из Љубовије јуче је са својим многобројним православним верницима прославила истоимену славу, као успомену на догађај на гори Тавор када је Исус Христос показао део своје божанске славе.
     После литургије одржано је причешће верника, а затим и литија у поорти цркве. Ове године домаћин славе био је Марко Савић из Лоњина, који је по освећењу жита, грожћа и славског колача и након њихове поделе присутнима, присутне позвао у свечану салу храма на даљи ток прославе. Присутнима који нису прислуствовали даљој прослави у свечаној сали су подељени сендвичи и пиће.О празнику
     Догађај на гори Тавор када је Исус Христос показао део своје божанске славе     Тада је Христос, како каже јеванђељско предање, први пут пред одабраним ученицима Петром, Јаковом и Јованом показао своју божанску природу препоручивши им да чувају пеображењску тајну до Васкресења и не клону духом у данима његовог страдања.
     За хришћански свет смисао живота је вера у васкрсење, а тајну свог васкрсења Христос је први пут објавио својим ученицима на Тавору, па отуда и значај празника Преображења за православно хришћанство.
     Предање каже да да је Исус Христос био унапред свестан да ће страдати за спасење људског рода и да је своје најближе ученике позвао да буду сведоци славе његове пре страдања на Голготи.
     У православним храмовима се на Преображење износи и благосиља нови род грожђа, које се према српском обичају, први пут једе на овај празник.
Сматра се и да је Преображење дан када се посљедњи пут купа у рекама, јер се за овај празник везује и смена годишњих доба.
     Преображење спада у ред Господњих празника, означен је црвеним словом и непокретни је празник.
    

Нема коментара:

Постави коментар