среда, 30. март 2011.

Исповест свештенства Азбуковачког у Љубовија (30.март 2011)

Исповедник Срећко Радосављевић, протојереј-ставрофор

Након одслужене пређеосвећене литургије на којој је присуствовало велико мноштво верника, одржана је исповест свештенства а затим одржан братски састанак.
Старешина храма Милан Андрић, јереј, одржао је пригодну проповед везану за покајање.

ПРОПОВЕД

У ИМЕ ОЦА И СИНА И СВЕТОГА ДУХА, АМИН !

Из срца излазе зле мисли,
убиства, прељубе, блуд, крађе,
лажна сведочанства, хуле на Бога.
И ово је што погани човека. 
(Мат. 15, 19.)

Ове четврте недеље часнога поста сећај се страшних али тачних речи Спаситеља твога о срцу којим нерукује Бог, и шта све из таквог срца излази. Сећај се, и сећајући се ужасавај се.

Срце је извор, а уста поток. Наш језик је дакле, гласоноша срца нашега. Каква слава у срцу таква слава и на језику, и какав гад у срцу такав гад и на језику. Оно што је у срца, прелива се и излива на уста.

Зато ти је речено: Сврха свега што се чува чувај срце своје, јер из њега извире живот. Извире живот, ако га очуваш; Извираће сав онај набројани гад, ако га не очуваш.

Па се предај сав Богу и реци му у молитви: Оче, у Твоје руке предајем срце. Чини од срца мог што знаш, да би из њега излазиле добре мисли, и живот, и верност брачна, и света љубав, и поштовање туђег имања, и истинито сведочанство, и слава и похвала имену Твоме светоме.

А како ћеш се предати Богу него, да се пропобеда покајање у име Његово и опраштање грехова. (Лк. 24, 47.) Ово је завршна порука Спаситељева светим апостолима. У овим речима, као у ораховој љусци, садржи се Јеванђеље измирења Бога са људима.  Шта тражи Бог од људи, и шта им даје? Тражи покајање, а даје опроштење грехова. Тражи мало, а даје све. Нека се само људи покају за учињене грехе и нека престану грешити, и примиће од Бога све. Не само све што им срце може пожелети него и виш, много више. Уистини безгрешнима ја обећао све. Безгрешници ће бити наследници царства Божијега, синови Божији, деца светлости, деца бесмртности, другови анђела, браћа Христова. Безгрешни ће имати све, јер им је све обећано.

Нека се само људи покају, и примиће све. Нека се само просјак очисти и окупа и преобуче у чистоту пред вратима царског двора, и биће одмах уведен у царски двор, и биће сретнут и загрљен од цара и имаће све. Живеће са царем, седеће за царском трпезом, и имаће све.

О браћо моја, ово нису само речи, него је ово жива и света истина. Јер ми знамо, да многи покајниции покајнице примише све ово што је обећано. Многи се јавише из оног света и потврдише истинитост ових речи, посведочивши како сад живе као царски синови и царске кћери. Али се они покајаше благовремено; а нама још остаје да се покајемо, ако желимо бити с њим заједно као наследници царства.

Господе милостиви, помози нам да се покајемо пре смрти да би и ми вечно живели. Теби слава и хвала на век векова. Амин.
Нема коментара:

Постави коментар